Kolu kõrts juhatab jõulukuu sisse erimenüüga, mille toite valmistavad kõrtsi kokad Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihiku juhiste järgi. Sekka ka paar vana retsepti tänapäeval välja antud kokaraamatutest.

Valikut 20. sajandi alguse toitudest pakub Kolu kõrts 30.11‑14.12 ja see sobib lõunasöögiks ühele või maitsmiseks kahele. Jõululõuna komplekt maksab 30 eurot.

 

MENÜÜ

Anisupp (hanesupp) Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihikust

Hanelihast, supijuurikatest, sibulast ja hapudest õuntest keedetud puljongile lisatakse pehmeks keedetud kruubid. Serveerimisel klopitakse tirinas esmalt omavahel munakollased ja hapukoor ning valatakse supp peale.
   ... Ane halvemad tükid, 3 toopi vett, 1 sibul, 2-4 hapuõuna, supijuured, soola, 1 tass kruupisid ehk riisitangu, 3 muna kollast, 2 lus. hapukoort ...


Saksa kartulisalat Heidi Vihma raamatust „Eesti vana aja söök ja köök“

Viiludeks lõigatud keedetud kartul segatakse hakitud keedumunadega, sibula ja hapukurgiga. Peale valatakse kangest sinepist, äädikast ja õlist segatud ning soola ja suhkruga maitsestatud kaste. Kõik segatakse omakorda läbi.


Täidetud kaalikas  Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihikust

Poolpehmeks keedetud kaalikate sisu kaabitakse välja ja praetakse võis läbi. Peeneks hakitud liha smooritakse või ja koorega ning segatakse hulka munad. Kaalikad täidetakse soolaga maitsestatud seguga ja küpsetatakse ahjus.
   ... Täide: kaalika kaabe keeta, läbi sõela ajada, pruuni või sees üles praadida. Liha peeneks hakkida, kastruli sees või, hapu ehk rõõsa koore ja soolaga smoorida ...


Kollane sai Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihikust

Safrani, kardemoni, või ja suhkruga ning riivitud sidrunikoore ja rosinatega valmistatud pärmitaignast vormitakse pätsid. Need määritakse munaga, riputatakse peale hakitud mõrumandleid ja küpsetatakse ahjus tunnikese jagu.
   ... Tõugatakse 15 kopika eest sahvrini õige peenikeseks, valatakse sellele pool klaasi kuuma vett pääle ja pannakse vedelik jahtuma. Nüüd sulatakse 4 loodi pärmi poole toobi leige piima sees ära, lisatakse sinna juurde sahvrini vedelik, natuke soola ja kaks naela jahu, segatakse kõik hästi läbi ja pannakse taigen siis kerkima ...


Valged piparkoogid Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihikust

Munadest, suhkrust, võist, koorest ja jahust segatud taignale lisatakse kardemoni ja kaneeli ning kergitajaks soodat. Tund või paar seisnud ja õhukeseks rullitud taignast vormitakse väikesed koogid ja küpsetatakse ahjus.

   ... Sukkur ja munad klopitakse, maitseained ja pestud ja sulatatud või ja koor lisatakse juurde, sooda jahude hulka segatud lisatakse viimaks ...

Rosinavein Maris Abeli raamatust „Jõulutoidud: vanad head eesti retseptid”

Keedetud ja jahutatud vees sulatatakse suhkur ning see valatakse pudelisse koos pestud ja läbi masina aetud rosinatega. Lisatakse suhkruvees käärima lastud pärm. Lastakse umbes kuus nädalat pimedas kohas käärida ja filtreeritakse väikestesse pudelitesse.

 

Täpsete koostisainete ja kogustega retseptidega saab tutvuda tellitud menüüd lauda oodates.