Kolu kõrts juhatab jõulukuu
sisse erimenüüga, mille toite valmistavad kõrtsi kokad Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihiku juhiste järgi. Sekka ka paar
vana retsepti tänapäeval välja antud kokaraamatutest.
Valikut 20. sajandi alguse toitudest pakub Kolu kõrts 30.11‑14.12 ja see sobib lõunasöögiks ühele või maitsmiseks kahele. Jõululõuna komplekt maksab 30 eurot.
MENÜÜ
Anisupp (hanesupp) Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihikust
Hanelihast,
supijuurikatest, sibulast ja hapudest õuntest keedetud puljongile lisatakse
pehmeks keedetud kruubid. Serveerimisel klopitakse tirinas esmalt omavahel
munakollased ja hapukoor ning valatakse supp peale.
... Ane halvemad tükid, 3 toopi vett, 1 sibul, 2-4
hapuõuna, supijuured, soola, 1 tass kruupisid ehk riisitangu, 3 muna kollast, 2
lus. hapukoort ...
Saksa kartulisalat Heidi Vihma raamatust „Eesti vana aja söök ja köök“
Viiludeks lõigatud keedetud kartul segatakse hakitud keedumunadega, sibula ja hapukurgiga. Peale valatakse kangest sinepist, äädikast ja õlist segatud ning soola ja suhkruga maitsestatud kaste. Kõik segatakse omakorda läbi.
Täidetud kaalikas Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihikust
Poolpehmeks keedetud
kaalikate sisu kaabitakse välja ja praetakse võis läbi. Peeneks hakitud liha
smooritakse või ja koorega ning segatakse hulka munad. Kaalikad täidetakse
soolaga maitsestatud seguga ja küpsetatakse ahjus.
... Täide: kaalika kaabe keeta, läbi sõela ajada,
pruuni või sees üles praadida. Liha peeneks hakkida, kastruli sees või, hapu
ehk rõõsa koore ja soolaga smoorida ...
Kollane sai Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihikust
Safrani, kardemoni, või ja
suhkruga ning riivitud sidrunikoore ja rosinatega valmistatud pärmitaignast
vormitakse pätsid. Need määritakse munaga, riputatakse peale hakitud
mõrumandleid ja küpsetatakse ahjus tunnikese jagu.
... Tõugatakse 15 kopika eest sahvrini õige
peenikeseks, valatakse sellele pool klaasi kuuma vett pääle ja pannakse vedelik
jahtuma. Nüüd sulatakse 4 loodi pärmi poole toobi leige piima sees ära,
lisatakse sinna juurde sahvrini vedelik, natuke soola ja kaks naela jahu,
segatakse kõik hästi läbi ja pannakse taigen siis kerkima ...
Valged piparkoogid Alice Tanksema 1915. aasta retseptivihikust
Munadest, suhkrust, võist, koorest ja jahust segatud taignale lisatakse kardemoni ja kaneeli ning kergitajaks soodat. Tund või paar seisnud ja õhukeseks rullitud taignast vormitakse väikesed koogid ja küpsetatakse ahjus.
... Sukkur ja munad klopitakse, maitseained ja pestud ja
sulatatud või ja koor lisatakse juurde, sooda jahude hulka segatud lisatakse
viimaks ...
Rosinavein Maris Abeli raamatust „Jõulutoidud: vanad head eesti retseptid”
Keedetud ja jahutatud vees sulatatakse suhkur ning see valatakse pudelisse koos pestud ja läbi masina aetud rosinatega. Lisatakse suhkruvees käärima lastud pärm. Lastakse umbes kuus nädalat pimedas kohas käärida ja filtreeritakse väikestesse pudelitesse.
Täpsete koostisainete ja kogustega retseptidega saab tutvuda tellitud menüüd lauda oodates.