Eesti leiva päev ja sügislaat "Rikka leib, vaese leib"
Pühapäeval, 7. septembril kell 10–16
Tegevused toimuvad hoonetes ja taluõuedel kl 11-16.
Kesk kirevat lõikusaega kutsume külla kõiki, kel huvi eestimaise traditsioonilise toidu vastu. Päeva peakangelane on kodumaine rukkileib. Osa saab Eesti leiva loost - viljapeksust kuni leiva küpsetamiseni. Valime parima käsitööleiva ning peame käsitöö- ja toidulaata. Sündmus kuulub Eesti toidu kuu 2025 programmi.
Leivakonkursil osalemine. Lisainfo siin.
Tänavuseks teemaks on "Rikka leib, vaese leib".
Meie toidulaud pole alati olnud nii rikkalik ja mitmekesine
kui tänapäeval. Söögid, mida praegu valmistame argiroogadena, kuulusid veel 150
aastat tagasi vaid jõuka mõisarahva lauale. Niigi lihtsat igapäevast toitu
mõjutasid ikaldused, sõjad ja majanduskriisid, mis sundisid leidlikkusele ja
kokkuhoiule.
Piilume sisse erinevatesse köökidesse, räägime nii kõrgklassi peenematest roogadest kui ka lihtsa talurahva leivast, tutvume nutika perenaise nippidega sõjajärgses toidunappuses ja talongide ajal ning kolhoosimajas valmistame koos jätkusuutliku toitumise eestkõnelejaga, vegan kokk Maru Metspaluga, toidujääkidest kaasaegseid gurmeetoite.
Kolu kõrtsi kõrvale on välja pandud iga-aastasele leivakonkursile toodud käsitööleivad . Parim leib kuulutatakse välja kell 15:00 ja selle valimises saavad oseleda kõik külastajad.
Kolu kõrts pakub head ja paremat ning kui UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja kuuluv kuulus mulgi puder on kõrtsi igapäevamenüüs, siis on veel nädala jagu hea võimalus maitsta rahvustoite, millest mitu on Eesti vaimse kultuuripärandi nimekirjas. Kõik ei ole saamapäevad, muist on ikka söömapäevad.
Kõrtsis võtab kell 13:00 laulu üles leelokoor „Sõsarõ“, kes esitab leivateemalisi setu laule. Piibarid esinevad kõrtsi ees kella 11:00 ja 15:00 vahel.
Pulga talu rehemaja ees saab vaadata Are Uderi nukuetendust „Moor ja vaar“ kell 11:30 ja 13:00.
Sutlepa kabelis toimub leiva õnnistamine kell 12:30. Esineb Eesti
Rahvusraamatukogu naiskoor. Eesti Vabaõhumuuseum on tänulik
pikaaegsele koostööpartnerile Päts Sahver, kes on kauni leiva valmistamise oma au- ja südameasjaks võtnud.
Sassi-Jaani talu. Käsikivil jahvatamine ja näljaleib.
Viljaterade jahvatamine käsikivil oli raske töö, mis
andis perele pudru- ja leivajahu. Karmidel ikaldusaastatel tuli käsikivil
jahvatada ka aganaid, tammetõrusid, sammalt või puukoort, mida häda sunnil
leivajahule lisati. Viimane raske näljahäda räsis Eestimaad veel 1869. aastal.
Tule vaata, millest näljaleiba tehti ning proovi käsikivi
ringi ajada!
Köstriaseme talu. Rehepeks ja rukkiõled.
Vana aja inimene oli säästlik ja nutikas, omaenese tööga
saadud toidust peeti lugu ning raiskamist polnud. Leivaviljast rukkist kasutati
ära kõik alates teradest ja aganatest kuni pikkade kõrte ehk õlgedeni.
Tule ja proovi kootide abil viljapeadest terad kätte
saada! Uuri, mida pererahvas pärast rehepeksu rukkiõlgedega peale hakkab. Rukist käisid vabaõhumuuseumi töötajad lõikamas augustis Raplamaal Rebasemäe talu põllul. Rukis on kuivanud ja suitsu saanud sealsamas Köstriaseme rehepealsel.
Pulga talu suveköök. Käkk ja taar kui talurahva argitoit ja -jook.
Perenaine keedab pajas odrajahukäkke, mis on olnud põline
talurahvatoit läbi aegade. Sügisel, kui talupere oli paremal järjel, võis
jahukäkile liha lisades saada sellest ka piduroog. Peremees on teinud
igapäevajoogiks taari. Taluinimestel polnud kombeks lihtsa toidu üle nuriseda.
Tule ja vaata, kas käkitegu on tõesti käkitegu! Uuri,
millest taari tehakse.
Pulga talu rehemaja ees. Are Uderi nukuetendus
„Moor ja vaar“ kell 11:30 ja 13:00. Näidendis tuleb juttu ka
taarist.
Härjapea talu. Rikkus pole häbiasi! Ettevalmistused juubelisünnipäevaks.
Härjapea peremehel on tulemas 60. juubel. Terve naispere
on jalule aetud, sest külalisi on oodata palju ja neile tuleb pakkuda parimaid
roogasid. Leib on juba valmis küpsetatud, kuid koorelahutaja abil tuleb veel
koor piimast lahutada ja võiks teha. Tort on vaja pidulaua vääriliseks kaunistada. Naabri juurest on toodud ka jäätisemasin, mis
teeb perenaised üsna nõutuks …
Lau külapood. Eestiaegne kaubaküllus.
1930. aastate koloniaalpoes on riiulid kaupa täis. Osta saab tööriistu, kodukaupa, peenemat kangast ja muud talurahvale tarvilist. Mõistagi on poeletil suur valik mitmesuguseid maiustusi ja riiulitel karastusjoogid ning peenemad napsud. Rahakotirauad avanevad kui võluväel ja maksta saab ka kaardiga.
Kuie külakool. Mõisa mõjutused koolirahva toidulaual.
Köstriproua on toonud koolmeistri prouale kingituseks
kardemoni ja kohviube. Mõisast pärit retsepti järgi
küpsetatakse nüüd pühapäeva puhul magusaid kardemonikringleid.
Klassitoas saavad lapsed meisterdada kringleid soolataignast.
Sepa talu. Varajase kolhoosiaja toidumured.
Kolhooside
algusaeg oli vilets ja vaevaline. Kolhoosniku perel aitas hinge sees hoida
väike maalapike, kus kasvatati oma tarbeks kartuleid, kapsaid, porgandeid. Kuna
valitses suur suhkrupuudus, kasvatati ka suhkrupeeti, millest valmistati
siirupit.
Tule
vaata, kuidas kolhoosisepa naisel siirupikeetmine õnnestub!
Kolhoosimaja. Defitsiidiaja rupskiroogadest säästliku gurmeeni.
1978.
aasta korteris valmistab perenaine süüa subproduktidest, 1993. aastal külvab
imestust välismaalt saadud toiduabi, 2019. aasta köögis tehakse aga peenemaid
roogasid toiduainetest, mille „parim enne“ on juba möödunud.
Viimases tegutseb vegan kokk Maru Metspalu, Eesti Peakokkade Ühenduse liige ja täistaimse ning jätkusuutliku toitumise eestkõneleja. Leivast saab ära kasutada viimsegi raasu. Maru käes valmivad lisandid nii soolastele kui ka magusatele roogadele.
Kolhoosiajal, kui käsitöötarvikute valik oli tagasihoidlik, tegi kiire dekoreerimistöö ära
kartulitrükk, mida soovijad katsetada saavad.
Peipsivene majas küpsetatakse mesileiba ja Setu talus rüavatskuid ehk lihtsaid rukkijahust pätsikesi.
Sündmusele pääseb tasuta muuseumikaardi, Tallinn Cardi ning Eesti Vabaõhumuuseumi aastapääsmega!
Saabumine Eesti Vabaõhumuuseumisse
Soovitame kohale tulla ühistranspordiga, jalgsi, jalg- või tõukerattaga.
- Muuseumi väravasse toovadBalti jaamast ja kesklinnast bussid nr 21 ja 21B, Rocca al Mare peatus.
- Bussid nr 8 ja 42 sõidavad Zoo peatuseni, sealt on ca 15-minutiline jalgsimatk mööda mereäärset promenaadi. Sõiduajad leiate siit.
-
Muuseumist tagasi kesklinna suunas viivad bussid nr 41 ja 41b.
- Bolti tõukeratta saab jätta muuseumi parklasse.
- Jalgrattaga võib ringi sõita ka muuseumi territooriumil.
- muuseumi peavärava parklas Vabaõhumuuseumi tee 12;
- kesklinna poole jäävas Tehasemaja parklas;
- tagumises parklas ca 1 km peaväravast Kakumäe suunas.
Piletikassad asuvad:
- muuseumi peaväravas;
- tagumises väravas ca 1 km peaväravast Kakumäe suunas.
Ligipääsetavus
- Liikumispuudega külastajatele sobiva teekonna muuseumis leiab siit. Invatualetid asuvad kassamajas, Kolu kõrtsis, Kolga talu aida-lauda raidas ja kiigeplatsil.
- Vaegnägijatel ja pimedatel aitavad maa-arhitektuurist ja maaelust terviklikuma ülevaate saada talukomplekside kirjeldustõlked ja taktiilsed taluõueplaanid. Taktiilseid taluõueplaane saab küsida kassast. Kassamaja taga muuseumi kaardi kõrval asub ka muuseumi taktiilne kaart.