EESTI LEIVA PÄEV JA SÜGISLAAT

  • Tavapilet 10 €

    Sooduspilet 7 €

    Perepilet 20 €

15. september 2019

kell 10-16

„Põld annab leivavilja, meri leivakõrvase“

 

Meie esivanemate toidulaual on leiva kõrval väga olulist rolli mänginud kala. Seetõttu on sügava aukartusega suhtutud nii põldudesse, mis annavad põhitoidu kui ka veidi ettearvamatusse ja ohtlikusse meresse, mis on pakkunud leivakõrvast. Selle aasta leivapäeval tutvustamegi lisaks leiva loole mere rolli eestlaste toitja ja elatusallikana.

Registreerimine sügislaadale SIIN.

 

Sutlepa kabel

Kell 11.30Rukkileiva õnnistamine. Teenib õpetaja Toomas Paul.

 

Peatee ääres – Käsitöö- ja toidulaat

Peatee ääres on end sisse seadnud kaupmehed, kes pakuvad kodumaist toidukraami, käsitööd ja muudki põnevat!

 

Sassi-Jaani talu - Maheõu

Taaskord tervitavad eestimaised mahetootjad külastajaid rikkaliku ja tervisliku toiduvalikuga.

Kell 12.00-13.00 toimub publiku lemmik-mahetoote valimine.

Sassi-Jaani talu aidamademel saavad suured ja väikesed proovida käsikiviga jahu jahvatamist.

 

Köstriaseme talu – leiba ja kalja

Köstriaseme tallu on kogunenud käsitööleiva tegijad. Lisaks heale rukkileivale võib õuelt kaasa osta vedelat leiba ehk õllemärjukest.

 

Kiigeplats – Pirukafest 2019

Juba neljandat aastat korraldab Kakumäe Elu selts suurt koduküpsetamise võistlust, kus kohalik žürii valib välja parima soolase ning magusa Kakumäe Kakukese. Tule ja vaata, mida põnevat on kakumäelased sel aastal valmis küpsetanud!

 

Kolu kõrts – Kõrtsi on tee kõige lühem

Kell 11.00 Põhja-Eesti Pimedate Ühingu ansambel

Kell 12.00 ja 13.00 Viru-Nigula mehed „Laulud merest ja meremeestest“

Kell 12.00-14.30 Tule ja vali parim laadaleib!

Kell 15.00 auhinnatseremoonia „Parim mahetoode 2019“ ja „Parim mahetootja 2019, publiku lemmik-mahetoote ning parima laadaleiva väljakuulutamine.

 

Nätsi tuulik 

Nätsi tuuliku juures ootavad huvilisi Eesti Pagarite Selts ja Eesti Korstnapühkijate Ühing, kellega koos saab toredaid nööpe valmistada. Kas Sa ikka tead, et korstnapühkija nööbi puudutamine toob õnne?

Kell 13.00 saab end proovile panna pagarite ja korstnapühkijate teatevõistlustel. Parimatele auhinnad!

 

Härjapea talu

Härjapea talust tuleb mõnusat leivalõhna, sest perenaistel on parasjagu käsil leiva küpsetamine. Peretütred teevad hoogsalt võid, mida saab koos leivaga lasta hea maitsta.

 

Kutsari talu hoov

Eesti Vabaõhumuuseumile on külla sõitnud sõbrad mitmetest mereäärsetest muuseumidest üle Eesti, et tutvustada oma tegemisi ja jagada teadmisi. Näha saab laevamudeleid ning tutvuda kalapüügivahenditega.

Kakuami ja teisi kalapüügi viise Eestis tutvustavad läbi piltide Pille Tuvik ja Arne Saluste.

Merest ümbritsetud Kihnu saare mehed on mäletamata aegadest merd kündnud. Öeldi, et merelt tuli nii leivakõrvane kui leib ise, sest püütud kala vahetati mandril leivavilja vastu. Räägime räimereisidest, mis ulatusid mööda taliteid 150 km kaugusele igas suunas. Pakume räimeleiba ja müüme sooja Kihnu tarbekäsitööd.

 

Aarte võrgukuurid

Mis vahe on piiritusel ja keeluseadusel? Piiritus on 96-protsendiline hullus, aga keeluseadus on 100-protsendiline hullus. Sõbrad Rannarahva Muuseumist tutvustavad salapiirituseveo ajalugu. Teada saab, milline oli naiste roll piiritusega hangeldamises.

 

Kolga talu

Hiidlased on läbi aja kuulsad meresõitjad olnud. Praegugi valmistuvad mehed mereleminekuks ja pakivad kaasa pikale reisile vajaminevat kraami.

Vanaperenaine koob kalavõrku. Perenaine korrastab köisi ja õpetab teistelegi, kuidas sõlmi siduda, milleta merel toime ei tule. Kas Sina tead, milline on ankru-, kaluri- või meremehesõlm?

 

Jüri-Jaagu talu

Saarte naised tunnevad palju erinevaid viise, kuidas kala säilitada ja valmistada. Perenaisel on parasjagu käsil kala praadimine ja suitsutamine. Kuna suitsuahju pole, tuleb kala pajas suitsutada.

Väikesed meresõitjad saavad männikoorest ja muudestki materjalidest toredaid laevukesi meisterdada.

 

Roosta talu

Roosta talu rehealuses on käimas hoogne rehepeks. Ainult kalast ära ei ela, ka rukist – leivavilja – on tarvis.

Paargus keedab perenaine kalasuppi, et pere saaks peale rasket tööd toidetud. Ka peamine leivakõrvane – soolasilk – saab sisse tehtud! Peremees kütab sauna, et pärast ränka tööd rehepeksjatel kondid taas pehmeks saaks.

 

Saarte võrgukuurid

Vanasõnagi ütleb „Meri annab, meri võtab“ ehk meresõitjad peavad tihti silmitsi seisma suurte ohtudega. Tallinna kordon ja Tallinna Vabatahtlik Merepääste tutvustavad, millistest ohtudest nad meresõitjaid päästnud on ning õpetavad, kuidas käituda, kui märkad uppujat.

 

Hiidlaste rändpüügimaja

Kalurikolhoosi „Majak“ 15. asutamisaasta tähistamine

Täna, 1964. aasta 15. septembrikuu päeval tähistab kalurikolhoos „Majak“ pidulikult 15. sünnipäeva. Kolhoosi esimees autasustab eesrindlikke kalureid. Lauad on lookas heast-paremast ja vana saare kalur on koduõlut teinud, mis nii mõnelgi keelepaelad valla lööb. Pidu hoiab üleval elav muusika, lõbusad mängud ning vahvad võistlused.

 

Peipsivene maja

Peipsivene vanausulised on suurt Peipsi järve ikka mereks kutsunud. Perenaine on ametis merest püütud kala tünnisoolamisega, et talvevarusid täiendada. Õhtul on oodata külalisi ja selleks ajaks peab ka pidulik keedutaignast peenleib valmis saama.

 

Setu talu

Setu talu perenaine valmistab tindiruuga ning küpsetab rüavadsasid – rukkijahust pätsikesi. Ka värske või saab lauale tehtud!

 

Lau pood

Lau poodi on müüki tulnud ehtne soolaheeringas ehk kalamaiad kiirustagu! Poemamsel aga pakub muudki head-paremat: šokolaadi, marmelaadi, pastilaad ja värsket sefiiri.

 

Kuie kool

Kuie koolis saavad pere pisemad osa Are Uderi lastenäidendist „Loik“. Lugu jutustab ühest üksildasest kivil asuvast loigukesest, mis kõneleb igaühele, kes tema juurde satub, erinevat lugu. Etendused toimuvad kell 11.00, 12.00, 13.00.

Kooli õuel saab kaasa lüüa erinevates mereteemalistes mängudes!

 

 

Koostööpartnerid ja toetajad:

 

Veskimati, A Le Coq, Eesti Pagarite Selts, Eesti Korstnapühkijate Koda, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Kakumäe Elu MTÜ, Rehepeksuks kasutatav rukis on pärit Rebasemäe talu põldudelt Raplamaalt.

September on Eesti toidu kuu!