Setu ja peipsivene retseptid

Keedetud suhkur

0,5 kg suhkrut
1,25 - 1,5 dl täispiima
25 g võid

Suhkur kallata paksupõhjalisse suuremasse keedupotti. Valada suhkru peale piim. Kui piim on suhkrusse imendunud, lisada võitükk ja lasta keema. Siis keerata tuli üsna madalaks ning lasta vaikselt muliseda. Aeg-ajalt tuleb massi segada, et see põhja ei kõrbeks. Suhkrut tuleb keeta 40 - 45 minutit, kuni segu on kuldne ja hapukoorepaksune, kuid läikiv ja voolav. Valmis keedus valada veega üleloputatud vormi ja lasta tahkuda. Murda või lõigata tükkideks.

 

 

Hernepasteet

500 g põldherneid
300 g porgandeid
2 keskmist sibulat
1 spl soola
tilli
3 spl toiduõli

Õhtul panna herned likku. Hommikul keeta herned ja porgandid. Sibul kuumutada pannil klaasjaks. Herned, porgandid ja sibul ajada läbi hakklihamasina. Siis lisada maitseained ja õli ning kuumutades segada puulusikaga pasteediks.

 

 

Kulitš

Taigen    Täidis
1 l piima
2 kg jahu
6 muna
800 g suhkrut
1 tl soola
250 g võid
100 g hapukoort
50 g pärmi
Vanilli
Kardemon
  4 munarebu
  Rosinaid







 

 

Pärm lahustada soojas piimas ja jätta 15 minutiks seisma. Seejärel lisada lahtiklopitud munad, toasoe või, hapukoor ja suhkur ning sool. Segada korralikult läbi ja maitsestada kardemoni ning vanilliga. Lisada jahu, segada ühtlaseks ja jätta tainas tunnikeseks kerkima.

Jaotada tainas seitsmeks osaks. Iga järgmine osa olgu eelmisest väiksem. Rullida osad 1 cm paksuseks ja asetada suuremast alustades üksteise peale. Iga kihi vahele panna munarebu ja rosinaid. Kui kulitš laotud, jätta paarikümneks minutiks kerkima.

Kerkinud kulitš panna ahju ja küpsetada 200 kraadi juures 20-30 minutit. Seejärel 150 kraadi juures 1.5-2 tundi.

 

 

Sõir

3 l piima
750 g kohupiima
5 muna
Köömneid
Soola

Piim ajada keema. Samal ajal panna kaussi kohupiim, millele lisada näpuotsaga köömneid ja veidi soola ning lahtiklopitud munad. Segada puulusikaga ühtlaseks massiks.

Kui piim on keema tõusnud, panna kohupiimasegu piima sisse. Pidevalt segades kuumutada nõrgal tulel, kuni eraldub vadak. Seejärel kallata sõelale. Mass panna marli sisse, keerata palliks ja panna vajutise alla. Paari tunni pärast võtta sõir marli seest välja ja hõõruda soolaga.

 

 

Rohelise sibula pirukas

Taigen      Täidis
1 kg jahu
0.5 l piima
50 g pärmi
150 ml taimeõli 
1 sl suhkrut
1 tl soola
    5 muna
    300 g rohelist sibulat
    soola


 

 

Pärm lahustada soojas piimas ja jätta 15 minutiks seisma. Lisada õli, suhkur, sool ja jahu. Segada ühtlaseks taignaks ja jätta tunniks kerkima. Täidise jaoks keeta munad, hakkida munad ja sibul peeneks, lisada sool ja segada kõik läbi.

Kerkinud tainas sõtkuda ja rullida 2 cm paksuselt lahti. Panna ühele taignapoolele täidis, keerata teine pool peale ja näpistada servad kokku. Küpsetada 200 kraadi juures 20-30 minutit.

 

Suulliim punapeedi ja tindiga

150 g keedetud punapeeti
50 g hapukurki
1 mugulsibul
50 g kuivatatud tinti
1 tl suhkrut
1 tl äädikat
1 l vett
soola

Äädikas, suhkur, sool ja tint hõõruda, lisada tükeldatud või riivitud punapeet, sibul ja hapukurk. Lisada vesi ja segada. Lasta 10 min seista.

 

 

Vees praetud kala

Kala (koha, latikas või ahven)
Sibul
Taimeõli
Mõni terapipar
2 loorberilehte
Soola
Maitserohelist
Hapukoort

Puhastatud ja roogitud kalale riputada soola. Siis koorida ja lõigata sibul suurteks tükkideks ning praadida krõbedaks. Seejärel lisada pannile kala ja praadida mõni minut. Siis valada kalale peale vesi nii, et see kala kataks. Lisada pipart, loorberit ja maitserohelist. Kala hautada 20-30 minutit ja seejärel valada peale hapukoor.

 

 

Kruubi-seeneroog

5 dl odrakruupe
250 g soolaseeni
2 keskmist sibulat
Õli

Odrakruubid ja soolaseened panna vette likku. Sibul koorida ja hakkida. Leotatud seened tükeldada kuubikuteks. Hakitud sibul ja seened praadida kuumal pannil õlis. Segu tõsta potti ja lisada odrakruubid ning veidi vett. Hautada pehmeks.