Avaleht > Meist > Uudised > Vastlakukli aeg!
RSS | Jaga | Trüki

Uudised

Vastlakukli aeg!

Kolu kõrts , vastlad , vastlapäev , vastlakukkel

Traditsiooniliselt söödi vastlakukleid ainult vastlapäeval, kui viimast pidutoitu enne kevadist paastu. Jäik paastust kinnipidamine kadus aga pärast reformatsiooni. Tänapäeval müüakse vastlakukleid paljudes toidu- ja kondiitripoodides jaanuarist lihavõteteni. Esimene pärmitaigna retsept, mille järgi valmis tänapäeva kukli sarnane küpsetis, pärineb 19. sajandi lõpu saksakeelsetest retseptiraamatutest ning kannab nime stopfkuchen ehk täidetud kukkel.


Sel ajal hakati kukli pealt mütsikest ära lõikama ja lisama täidist, kuid mitte veel vahukoort. Kuklike täideti mandlimassi, moosi ja tavalise koorega ning küpsetati pärast üle.
 
Tänase väljanägemisega vastlakukli sünnimaaks peetakse Rootsit, kus neid hakati 20 saj. alguses nimetama semla ehk kardemoni nisukukkel. Need olid täidisega ja kaetud lund meenutava vahukoorega. Nii jõudis peagi Rootsist ka Eestisse traditsiooniline vastlakukkel.
 
Eesti Vabaõhumuuseumi Kolu kõrts hoiab ja säilitab Eesti toidu traditsioone. Soovime ka Teile pakkuda tõeliselt maitsvaid, vana-vanaemade retsepti järgi valmistatud vastlakukleid.
 
KOLU KÕRTSI KARDEMONI VASTLAKUKKEL, MILLE SISSE ON PEIDETUD KODUNE POHLAMOOS JA MIS ON KAETUD NATURAALSE VAHUKOORE MÜTSIKESEGA 
 
Hind: 2 € tk
Al. 50 tk tellides 1,6 € tk
 
Telli ning toome kohale või tuleme ise kohapeale müüma! Arveldamise võimalus arvega, sularaha- ja/või kaardimakse.
Võimalik kätte saada ka Eesti Vabaõhumuuseumi kassast!
 
Lisaks võime tulla kohapeale müüma mulgiputru ja hernesuppi.
Võta ühendust Kolu kõrtsi perenaise Žanna Tambergiga zanna.tamberg@evm.ee , tel. 516 4343, Kolu kõrts tel 654 9118
 
Vaata lisaks siit
 
Olete oodatud Eesti Vabaõhumuuseumisse!
Teie arvamus on oluline! Sisukaart