Avaleht > Meist > Uudised > Eesti Vabaõhumuuseumi Kolu kõrts alustab üritustesarjaga „100 kokka köögis“
RSS | Jaga | Trüki

Uudised

Eesti Vabaõhumuuseumi Kolu kõrts alustab üritustesarjaga „100 kokka köögis“

muuseum , pressiteade , Kolu kõrts , uudis , 100 kokka köögis

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub huvilisi 10. märtsil Kolu kõrtsi sarja „100 kokka köögis“ avaüritusele. Sarja raames võtavad kümne kuu jooksul muuseumi kõrtsi üle külaliskokad, kes pakuvad oma kodupiirkonnale omaseid maitseid, kõrtsi talli alla aga seatakse üles sama paikkonna toidukaupade laat. Nii toimub avaüritusel Vana-Võrumaa toidukultuurist võrsunud kaubamärgi UMA MEKK toodete laat. Kolu kõrtsi köögis juhatab vägesid Hämsa kõrtsi emand Ulvi, kelle eestvedamisel kaetakse parimate võrumaiste paladega puhvet „Süü pallo jõvvat!“.


Eesti Vabaõhumuuseumi toitlustusjuhi Tiiu Vilbranti sõnul tahetakse üritustesarjaga tuua Kolu kõrtsi külastajateni maitseelamusi erinevatest toidupiirkondadest Eestis, kuid välissaatkondade vahendusel ka kaugemalt.

„Köögis valmib kõik ehedate retseptide järgi, millest mõned on kaasajastatud, kuid mõned säilinud muutumatul kujul väga pikalt. Ka piirkondlike toidukaupade pakkujad on valmistanud oma toodangu, järgides kohalikke traditsioone ja unikaalseid retsepte. Nii ei pea me saja koka arvestust rangelt kõrtsi köögis toimetajate järgi, vaid loeme sinna hulka ka kauplejad, kes oma ainupäraste retseptide põhjal valmistatud toodangut müüvad,“ sõnas Vilbrant.  

Laupäeval, 10. märtsil on Võrumaa toidu laat ja puhvetilaud avatud kell 12–16. Menüüs on kolm eelrooga: odrajahukarask suitsusingimäärde ja maitsevõiga, seenevorm kartulite, suitsupeekoni ja Kõrgemäe talu tšillijuustuga ning „Ninast  sabani“ ehk kruupidega sült mädarõikavahuga. Põhiroogadena pakutakse Hämsa kõrtsi talupojasuppi selle perenaise enda suitsutatud suitsuliha, Loona talu kruupide ja Kuusiku talu põldubadega, mulgiputru kõrnete ja hapukoorega ning Hämsa lambaliharooga köögiviljadega. Magustoiduks on kamarull  kohupiima, vahukoore ja vaarikatega ning kamajook.

UMA MEKK laadalt leiab muuhulgas ka Urvaste kama, Kolotsi ja Kõrgemäe talude juustu, Jakobson Bee mett ning keelekastet Siidrikojalt. Päeva meeleolu loovad Võrumaa muusikud.

 

Pilet täiskasvanutele 20 €, lastele vanuses 9–14 eluaastat 10 €. Pilet sisaldab muuseumikülastust ja toitlustust kõrtsis. Piletid on müügil muuseumi kassas.  

Üritustesari „100 kokka köögis“ toimub koostöös Eesti Toiduteega. Juba 14. aprillil jõuavad Kolu kõrtsi külastajateni ehedad maitsed Saaremaalt.

Vaata lisaks SIIT.

 

Teie arvamus on oluline! Sisukaart