Avaleht > Meist > Uudised > Eesti toidu traditsioonid ja kaasaegsed suundumused leivapäeval
RSS | Jaga | Trüki

Uudised

Eesti toidu traditsioonid ja kaasaegsed suundumused leivapäeval

üritus , laat , leivapäev , Eesti leiva päev , sügislaat

Pühapäeval, 18. septembril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päev, mis pakub põnevat ajaviidet ning avastamisrõõmu kogu perele. Ürituse raames toimub suur sügislaat, mahetoodete ja leiva laat, sel aastal osalevad sügislaada Potilaadal ka treikeraamika meistrid.


Ürituse koordinaatori Vivian Siirmani sõnul on Eesti leiva päevast kujunenud omamoodi lõikuspidu, kus saab saagist osa nii toidu, käsitöö kui ka elamuste näol.

„Eesti köök on väga rikkalik just sügiseti saagi valmimise ajal. Leivapäeva programm on pühendatud eelkõige eesti toiduga seotud ajaloolisele pärandile: esivanemate toiduvalmistamise viisidele, töödele, mis söögi lauale saamiseks hädavajalikud, arhailistele toitudele ja piirkondlikele maitsetele. Kaasaegsetest maitse-eelistustest ja suundumustest annab aga aimu kirev sügislaat, maheõu ja leivalaat,“ sõnas Siirman.

Eesti leiva päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 18. septembril kell 10-16. Kell 11.30 õnnistatakse leiba Sutlepa kabelis. Muuseumi taludes saab näha ning kätt proovida leivaga seotud vanades talutöödes, sh rehepeksus ja käsikivil jahvatamises, loomulikult küpsetatakse ka värsket leiba. Üle-eestilise avatud veskite päeva raames avab oma uksed üheks päevaks Nätsi pukktuulik. Toidukultuurile lähenetakse ka mängulisemas võtmes - Kuie koolimajas on imetlemiseks väljas kaunid nukuserviisid Eesti Vabaõhumuuseumi ja Tallinna Linnamuuseumi kogudest ning samas saab osa Energia Avastuskeskuse teadusteatrist „Toidumängud“. Suurel sügislaadal leiab nii kohalikku toidukaupa kui ka ainulaadset käsitöömeistrite loomingut, leivalaadalt leiab suure valiku kodumaiseid leibasid ja küpsetisi. Publiku abiga selgub ka seekord parim laadaleib.

Taaskord kogunevad parimad mahetootjad üle Eesti Sassi-Jaani talu Maheõule, kus saab tutvuda rikkaliku valiku mahetoiduga ja valida oma lemmikmahetoote. Kolu kõrtsi ees avalikustatakse kell 15.00 konkursside „Parim mahetootja 2016“ ja „Parim mahetoode 2016“ võitjad. Maamajanduse Infokeskus esitleb samas oma trükist „Märka keskkonnahoidlikku põllumajandust“.

Ürituse toetajad ja koostööpartnerid on Maaeluministeerium, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Veski Mati, A le Coq, Tallinna Linnamuuseum, Energia Avastuskeskus, Päästeamet ja Eesti toidu kuu.

 

Eesti leiva päeva kava leiab siit

 

Piletihinnad: tavapilet 9 €, sooduspilet 5 €, perepilet 18 €. Piletid on müügil muuseumi kassas ja Piletilevis

Muuseumisse toovad tasuta bussid Viru hotelli eest. 

Teie arvamus on oluline! Sisukaart