Toiduretseptid

PRAOSTI PIPARKOOGID

Piparkoogitainas:

2 klaasi suhkrut
1 klaas siirupit
1 klaas sulatatud võid
1 klaas hapukoort
2 tl soodat
50 g hakitud pähkleid
nisujahu

Siirup:

6 spl suhkrut
¾ l keeva vett
3 ½ klaasi suhkrut
2 tl peenestatud kaneeli
2 tl peent kardemoni
2 tl ingverit

 

Esmalt valmistatakse siirup: 6 spl suhkrut pruunistatakse kuumal pannil, kuni on märgata juba suitsemist. Siis lisatakse vähehaaval juurde keeva vett, segu puulusikaga segades ja ülejäänud 3 ½ klaasi suhkrut, maitseained. Siirup keedetakse veel korraks läbi ja jahutatakse. Jahtunud siirupile lisatakse hulka lahtilöödud munad, sulavõi, suhkur, hakitud pähklid, hapukoor soodaga segatult, ning lõpuks sõtkutakse taigen jahuga sitkeks. Õhukeseks rullitud taignast võetakse piparkoogi vormikestega koogid. Määritakse munaga, riputatakse peale hakitud pähkleid ja küpsetatakse ahjus.

Ajakiri „Taluperenaine“ 1930. aastatest

 

SEALIHARULLIDsealiharullid

Vaja läheb:

1, 2 kg sealiha (karbonaadi või kintsutükk)
Taldrikutäis hautatud hapusid kapsaid
Soola
Pipart
2-3 spl searasva
1 spl hapukoort
1 spl jahu

 

Liha kaabitakse, kui tarvis puhtaks, lõigatakse viiludeks, klopitakse lihavasaraga laiaks; riputatakse soola ja pipart ning pannakse 1 lusikatäis enne pehmeks hautatud või järele jäänud hapukapsaid pääle; keeratakse hoolega rulli ja seotakse puhta linase niidiga risti ja põiki kinni, et täidis ei tuleks välja. Pruunistatakse pannil rasvaga ümberringi, ja pannakse patta ehk kastrulisse, panniuhtmise leem kallatakse pääle, veidi soola juure. Hautatakse tasasel tulel kaane all kuni liha pehme, lisades vahetevahel keeva vett, et kastet oleks küllalt. Siis tõstetakse rullid välja, harutatakse niidi hoolega ümbert ära; kastele lisatakse jahu, mis hapukoorega segatud, lastakse pisut keeda, kurnatakse läbi sõela ja antakse kannus lauale. Rullid seatakse vaagnale, pruunid kartulid ümberringi.

Ajakiri „Taluperenaine“ 1935. a. veebruar

 

HERNEPANNKOOGID

Vaja läheb:

1 ½ kl halle herneid
3 klaasi piima
1 klaas petti või hapupiima
8 spl jahu
natuke soola
1 spl suhkrut
2 spl võid
2 muna

 

Herned keedetakse vähese veega pehmeks, pannakse nõrguma ja jahvatatakse lihamasinas. Suhkur ja munad hõõrutakse vahule, segatakse hulka piim, herned, jahu, sulatatud või ja pisut soola. Küpsetatakse võiga väikesed koogid ning süüakse sulavõi või marjakeedisega.

Ajakiri „Taluperenaine“ 1930. aastatest

 

TÄIDETUD KAALIKAD

Vaja läheb:

12 väikest kaalikat
100 g võid
4 muna
noaotsatäis pipart
soola
lusikatäis riivsaia

 

Väikesed kooritud kaalikad keedetakse vähesoolatud vees pehmeks, pealt lõigatakse igal kaalikal kaas ära, sisu kaabitakse teelusikaga välja niimoodi, et ümbrus jääks terveks. Sisu hakitakse peeneks, segatakse 75 g võid, 3 tervet muna, noaotsatäis pipart ja maitse järgi soola juurde ning täidetakse see segu iga kaalika ümbruse sisse. Kaas pannakse peale, pealt määritakse klopitud munaga, riputatakse riivsaia kaalikale ja seatakse panni peale. Igale kaalikale pannakse väike tükk võid või rasva kaanele ja küpsetatakse ahjus kollakaspruuniks. Süüakse kuumalt ilma kõigeta või praega.

Ajakiri „Taluperenaine“ 1930. aastatest

 

PASHA

Vaja läheb:

2 kg kohupiima
5 muna
2 klaasi paksu rõõska koort (vahukoort)
300-400 g värsket võid
3-4 klaasi suhkrut (maitse järele)
pisut soola 1 kaun vanilli või pisut vanilliini

soovi korral rosinaid või korinte, tsukaate ja hakitud pähkleid.

 

Kohupiim pressitakse piimaveest kuivaks, hõõrutakse läbi jõhvsõela ja pannakse emailitud või alumiiniumist keedunõusse; munad hõõrutakse suhkruga, või sulatatakse ja kallatakse kohupiima peale; juurde kallatakse veel koor, lisatakse maitseained, soovi korral rosinad või korindid, pähklid ja tsukaaditükikesed ning kuumutatakse segades peaaegu keemiseni (keeda ei tohi!). Mass jahutatakse ja pannakse külma vette kastetud linase riidega kaetud pashavormi või selle puudumisel uude, külmas vees leotatud lillepotti, millesse on pandud hõre riie. Vormile pannakse kerge vajutis. Järgmisel päeval võetakse pasha vormist välja, ilustatakse soovi korral võikreemiga, apelsinitükkide, marmelaadi ja vahvlitega. Pashat süüakse magustoiduna mõne külma joogiga või kohvi ja tee juurde.

Ajakiri „Taluperenaine“ 1930. aastatest

 

TANGUVORSTIKESED

Vaja läheb:

250 g tangu
600 g lihaleent (võib keeta kondist või teha ka puljongikuubikuga)
300 g külje- või pekiliha
1 mugulsibul
50 g võid
Maitsestamiseks soola, pipart ja majoraani ehk vorstirohtu
1 m lamba- või seasoolikaid

 

Pestud tangud pane puljongiga keema, lisa peenestatud ning praetud pekk ja sibul. Keeda tasasel tulel tangud poolpehmeks. Maitsesta kuum puder, seejärel jäta ta jahtuma. Vorsti toppimiseks võta appi lehter, täida sooled vorstipudruga, jättes piisavalt ruumi tangudele paisumiseks. Soovitud pikkusel seo linase nööriga soole otsad kokku, võid teha nii lühikesed vorstid kui ka vorstirõngad. Pane vorstid tasasele tulele keema u 15-20 minutiks. Küpseta ahjus krõbedaks. Lauale on parim anda hapukama moosiga. Hüva nõu: enne ahjupanemist torka nõelaga vorsti sisse paar tillukest auku, siis ei lähe vorstid ahjus lõhki.

Kolu kõrtsi kokk Ülle

 

TUME KODUÕLU

Vaja läheb:

30 l ehk 2 1/2 pange vett õlle valmistamiseks
1/3 - 1 /2 puuda jahvatatud linnaseid
1/4 naela humalakäbisid
1/6 toopi vedelat õllepärmi ehk 1 lood kuivatatud õllepärmi

 

Linnasepätside tegu: 4 naelast jahvatatud linnastest valmistada veega segades 2 sõrme paksused linnasekoogid (siluda märja käega) ja küpsetada 200C° ahjus 45 minutit (tumepruuniks).

Õlletegu: Pane pajaga 2 pange vett tulele. Kuumuta vesi 47C°, pane ülejäänud linnased ja pätsid sisse, sega ja lase sellel seista 45C° juures 30 min. Soojenda virre 52C° ja hoia sel temperatuuril 30 min., soojenda virre 62C° ja hoia 30 min., soojenda virre veel 72C° ja hoia 30 min. Lõpuks tõsta temperatuur 78C°. Sellega lõpetad meskimise. Kurna virre ja vala linnastele veel 1 pang keeva vett, tunni pärast kurna uuesti. Lase virre keema ja lisa humalad, keeda tund ja jahuta kiiresti 18-20 kraadini. Lisa pärm ja lase nädalapäevad kaetud käimanõus müdiseda. Vala ankrusse või pudelitesse ning jäta kuuks ajaks keldrisse laagerduma.

Õllemeister Hardi vabaõhumuuseumist

*1 puud - 16 kg 381g; 1 nael - 409 ½ g; 1 toop - 1 ¼ l ; 1 lood - 12,797 g ; 1 pang- 12, 3 l

 

KLOOSTRIKOOLI KOHVI JUURDE

Vaja läheb:

½ naela võid (225 gr)
1 nael suhkrut (450 gr)
6 muna
1 nael jahu (450 gr)
1 tl soodat
3 lusikat kakaod
1 tass piima
sidruni koor

 

Või hõõrutakse vahuks, suhkur ja ükshaaval 6 munarebu lisatakse alaliselt segades juurde. Segama peab ½ – ¾ tundi. Nüüd valatakse üks väike tassitäis piima, milles tl soodat sulatatud, juurde ja puistatakse jahu sisse, siis veel natuke sidruni koort maitse järele ja lõpuks vahuks klopitud munavalge. Taigen jaotatakse kahte ossa ja teise hulka segatakse kakao. Nüüd pannakse määritud lahtikäivasse vormi kordamööda kiht valget ja kiht pruuni taignat ja küpsetatakse kooki mitte väga kuumas ahjus ¾ – 1 tund.

Eesti Vabaõhumuuseumi Härjapea talu retseptikogumikust