Avaleht > Meist > Uudised > Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäev tutvustab nutikaid lahendusi köögis ja kodus
RSS | Jaga | Trüki

Uudised

Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäev tutvustab nutikaid lahendusi köögis ja kodus

muuseum , pressiteade , leivapäev , Eesti leiva päev , sügislaat , uudis

Sel pühapäeval, 17. septembril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päev, mis pakub põnevat ajaviidet ning avastamisrõõmu kogu perele. Ürituse raames toimub suur sügislaat, mahetoodete ja leiva laat ning parimate koduküpsetajate Pirukafest.


Ürituse koordinaatori Triin Aadli sõnul on Eesti leiva päevast kujunenud eesti toidukultuuri tutvustav sügisene suursündmus, mis avab erinevaid tahke meie toiduajaloo varasalvest. 

„Selle aasta läbivaks teemaks on nutikad lahendused köögis ja kodus. Inimesed on läbi aegade leidnud viise, kuidas erinevate oludega toime tulla: olgu selleks siis toiduks või tohterdamiseks loodusandide korjamine, toiduvalmistamine tänapäeval ennekuulmatutest ainetest või ka kaasaajal populaarsust koguv taaskasutus,“ sõnas Aadli.

Eesti leiva päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 17. septembril kell 10-16. Kell 11.30 toimub leiva õnnistamine Sutlepa kabelis. Muuseumi taludes saab näha ning kätt proovida leiva saamislooga seotud vanades talutöödes ja maitsta tänapäeval imestusväärt leibasid, mida meie esivanemad olid sunnitud ikaldusaastatel küpsetama. Sepa talu õuel satub aastasse 1963, kus on käimas kolhoosi lõikuspidu. Mitmeid vahvaid tegevusi on sel aastal suunatud lastele: Nätsi tuuliku juures rõõmustab pisiperet Polli loomaaed ja toimuvad Eesti Pagarite Seltsi ning Eesti Korstnapühkijate Ühingu eestvedamisel teatevõistlused. Kuie kooliõuel saab aga näha ja kaasa lüüa taaskasutust ja keskkonnasõbralikkust tutvustavas näitemängus „Mida Juku jäätmetest ei õpi, seda Juhan ei tea!“.

Suurelt sügislaadalt leiab nii kohalikku toidukaupa kui ka ainulaadset käsitöömeistrite loomingut, leivalaadalt hea valiku kodumaiseid leibasid ja küpsetisi. Kiigeplatsil toimuv Pirukafest on aga tõeline kogukonnaüritus, kus Haabersti kodukokad pakuvad oma põnevaid hõrgutisi. 

Taaskord kogunevad parimad mahetootjad üle Eesti Sassi-Jaani talu Maheõule, et  tutvustada nii uusi huvitavaid, kui ka varasemalt tunnustatud mahetoite. Traditsiooniliselt toimub ka laadaliste lemmikmahetoote valimine. Kolu kõrtsi ees avalikustatakse kell 15.00 konkursside „Parim mahetootja 2017“ ja „Parim mahetoode 2017“ võitjad.

Ürituse toetajad ja koostööpartnerid on Eesti Pagarite Selts, TVO, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Kakumäe Elu MTÜ, Eesti Korstnapühkijate Koda, Veski Mati ja Eesti toidu kuu.

Eesti leiva päeva kava leiab SIIT

 

Piletid on müügil muuseumi veebilehel, Piletilevis ja muuseumi kassas. Ostes pileti 15. septembrini Eesti Vabaõhumuuseumi kohvik-poest aadressil Pikk tn 2, kehtivad piletile soodushinnad. Muuseumisse toovad tasuta bussid Viru hotelli eest. 

 

Teie arvamus on oluline! Sisukaart